Szavatosságról

SZAVATOSSÁG
... melyet érdemes betartanunk egészségünk védelmében.

Parfüm

Minél nagyobb az alkoholtartalma, annál tovább jó. Ezért érdemes az eau de toilette-eket egy éven belül, és az eau de parfüm-öket két éven belül elhasználni.

Rúzs

Minél magasabb a zsírtartalma, annál gyorsabban megromlik. Lehet benne növényi viasz, olaj vagy állati eredetű zsírszármazék. Ezek mind avasodnak. A folyamat nemcsak kellemetlen szagot áraszt, de allergiás reakciót is kiválthat a szájon. Általában három évig szabad használni a rúzsokat, utána jobb, ha kidobjuk. Komment – A fertőzés veszélyét tovább növeli a színes kozmetikumok közös használata. A 24 éven aluli nők több mint egyharmada cserélgeti a rúzsát, szemfestékét stb. a barátnőivel, mikor elmennek bulizni.

Körömlakk

Ha felkenés után hólyagosodik vagy nehezen szárad, valószínűleg túl öreg. Növelhetjük használati idejét, ha sötét, hűvös helyen, például hűtőszekrényben tároljuk. Egy év után számíthatunk minőségromlásra.

Szempillaspirál

Mindössze 3-6 hónapig jó. Utána kezd beszáradni, és a baktériumok is könnyen megtelepedhetnek benne. Használat után mindig gondosan zárjuk vissza a tubusát. Komment – A szemészeti problémákkal foglalkozó College of Optometry felméréséből kiderült, hogy bár a szempillaspirál használata 3-6 hónapig javasolt, a nők 92%-a nem vesz újat ez után az idő után. A megkérdezettek közel kétharmada vallotta azt, hogy a szemüket több mint kétéves kozmetikumokkal sminkelik. A helyzet a 30 és 40 feletti nőknél volt a legsúlyosabb, akik gyakran több mint 5 éves szépítőszereket használtak. A felmérésből az is kiderült, hogy a dolgozó nők gyakran a buszon, vonaton kenik fel a spirált, ami rendkívül veszélyes, hiszen felsérthetik vele a szemüket, és még ha a sérülés önmagában nem is súlyos, nagyon magas a fertőzés veszélye.

Arckrém

Attól függően, hogy milyen kiszerelésben vásároltuk, különböző ideig használhatjuk. A tégelyes krémek csak fél évig jók, ezeknél a legnagyobb a fertőzés veszélye. Az ujjunkkal ugyanis könnyedén bevihetjük a szennyeződést. A tubusos krémek akár kilenc hónapig is bírják. A legtovább a légmentesen lezárt változat használható, két-három évig is megőrzi állagát. Ha a krém zsíros és vizes alkotóeleme különválik, vagy a krém kellemetlen szagot áraszt, dobjuk ki. Testápoló Hidegben tovább bírja, de a meleg, nedves fürdőszobában is eláll legalább fél évig. Napozókrém Az olyan évszakfüggő termék, mint a napozókrém, rendszerint nyáron elfogy. Ha mégsem, nem érdemes tartogatni, mert a fényvédő szűrő a következő nyárra elbomlik, legalábbis sokkal gyengébb lesz. Csak akkor tartsuk meg, ha nem bontottuk fel.

Szemceruza, szájkontúr

Kevés bennük az olaj, ezért akár három évig is eltarthatók.

Púder

Semmi romlandó anyag nincs benne, évekig lehet használni.

Arctisztítók

A tisztítótejek szavatossági ideje két év.

Sampon, tusfürdő

Akár két évig is jók, de ha víz kerül a dobozukba, hamarabb tönkremennek.

Hosszú időre nyomot hagy a bőrön a lejárt szavatosságú szépítőszer - Nem törvényszerű, de előfordulhatnak nagyon súlyos bőrelváltozások a lejárt szavatosságú kozmetikumok használata után. Kipirosodhat, begyulladhat az arc, amit kellemetlen, égő, viszkető érzés kísér. Ezek a tünetek általában nem jelentkeznek azonnal, gyakran napok telnek el a romlott krém használata után. Egyesek minden különösebb gond nélkül megússzák az efféle szerek használatát. Ugyanakkor a saját gyakorlatomban találkoztam már nagyon csúnya elváltozásokkal. Szerencsére sikerült a bőrt rendbehozni, de bizony hosszú ideig viselte a hölgy a lejárt szavatosságú készítmény nyomát. Tapasztalataim szerint sokan nem figyelnek oda a határidők lejártára. Ez csak akkor veszélyes, ha a használat közben hónapok vagy akár évek telnek el - mondja Dr. Nagy Éva bőrgyógyász.

Íme néhány kozmetikum szavatossági ideje - az adatok csak tájékoztató jellegűek!

3-6 hónap: szempillaspirál
6-8 hónap: folyékony alapozó, krémes alapozó, korrektor, arctisztító, hidratáló 
12 hónap: púder, szemhéjpúder, arcpirosító, szájfény, szájrúzs, tonik 
18 hónap: szemceruza, szájkontúr

Eladó

VISSZA A FŐOLDALRA